Η ρύπανση του Ασωπού στο πιάτο μας !

Η ρύπανση του Ασωπού στο πιάτο μας
Δημοσίευση: 05-04-2009 18:43 από Ομάδα TVXS 
 

Έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για τη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό, που έμεινε στα συρτάρια για περισσότερο από ένα χρόνο, αποκαλύπτει ότι η ευρύτερη περιοχή του Ασωπού (Βορειοανατολική Αττική και Βοιωτία) έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από επικίνδυνα τοξικά, όπως εξασθενές χρώμιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες, από τις δραστηριότητες παρακείμενων βιομηχανιών. Παράλληλα, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα έχει επηρεάσει και τις καλλιέργειες. 

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 και κοινοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν προωθήθηκε στη Νομαρχία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι πρόσφατα, καθώς θεωρήθηκε ότι τα συμπεράσματά της δεν τεκμηριώνονται επαρκώς. 

Η μελέτη εντοπίζει συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού στην Παραλία Αυλίδος, δυτικά των Οινοφύτων και συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου 50 μικρογραμμάρια/λίτρο νότια των Οινοφύτων πέριξ της κοίτης του Ασωπού, ενώ μικρότερες είναι οι συγκεντρώσεις στα υπόγεια ύδατα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο ποσιμότητας είναι τα 50 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο. Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι τέτοιου είδους καρκινογόνες ουσίες δεν θα πρέπει καν να εντοπίζονται στα ύδατα. 

Εκτός του εξασθενούς χρωμίου, στη μελέτη γίνεται αναφορά και στις συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου που ανέρχονταν σε 1.000 με 2.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ το όριο είναι τα 200. Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στα υπόγεια ύδατα ανατολικά της Παραλίας Αυλίδας, στον κάμπο του Ασωπού νότια των Οινοφύτων, βόρεια του Χαλκουτσίου, ανατολικά της Συκαμίνου, βορειοδυτικά του Αγίου Θωμά και νότια του Ασπροκάμπου. Εντοπίστηκαν επίσης σε υψηλές συγκεντρώσεις, νικελίου, ολικού χρωμίου και άλλων ουσιών. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, η εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής έχει ήδη γίνει εμφανής και στις καλλιέργειες, καθώς εντοπίστηκε χρώμιο σε αγροτικά προϊόντα της περιοχής Οινοφύτων – Ασωπού. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες ποσότητες βρέθηκαν στη ρίζα της ρόκας (1,36 mg/kg) στο κοτσάνι (0,58 mg/kg) και στα φύλλα (0,40 mg/kg). Υψηλή συγκέντρωση χρωμίου εντοπίστηκε επίσης σε καρότα, μαρούλια, πατάτες και κολοκυθάκια. 

Για τις πιθανές επιδράσεις της κατανάλωσης τέτοιου είδους ουσιών μέσω των οπωροκηπευτικών μίλησε στην εφημερίδα η καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομίας, Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη: «Όριο ασφάλειας για την υγεία δεν υπάρχει όταν μιλάμε για ουσίες αποδεδειγμένα καρκινογενείς. Δεν θα νοσήσουν όλοι όσοι εκτεθούν σε αυτές, όμως, αν υπάρχει καταγεγραμμένη γονιδιακή προδιάθεση, θα υποβοηθηθεί και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου θα πολλαπλασιαστεί»

Εικόνα: http://asopossos.wordpress.com Νέο παράθυρο

1 σχόλιο: